tisdag 20 september 2011

Ungersk Gulasch

När min bror och hans halvungerska flickvän var på semester i Ungern köpte de med sig en påse äkta paprikapulver till mig. Det ungerska paprikapulvret är fantastiskt smakrik och jag tycker inte att den går att jämföra med den vi köper av våra svenska fabrikörer. Den är smakrik med inte stark på ett obehagligt vis. Så här i höstrusket tyckte jag att det passade utmärkt att använda mitt goda paprikapulver i en värmande Gulaschsoppa. För mig är Gulaschen de mustiga soppornas fader och en av de godaste.
Gulaschsoppa är Ungerns nationalrätt. Den kan också lagas i form av en gryta och serveras då ofta med Csipetike som man kan likna vid vår svenska klimp eller små pasta klumpar. Grytans eller soppans huvudingredienser är paprika, kött och potatis. Den smaksätts i regel med paprikapulver och kummin.   Jag la ner lite ungerska korvslantar i dagens sopp-gryta och serverad den med en sval klick citruskräm.
Jag tycker bitarna ska vara grova i den varma grytan


Ungresk Gulasch

  • 300 g högrev (eller annat grytkött av nöt alt köttfärs)
  • 100 g ungersk korv
  • 1 stor lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 stora potatisar
  • 2 morötter
  • 2 paprikor
  • 4 dl krossade tomater
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk hela kumminfrön
  • 1 lagerblad
  • 2 msk oxfond
  • Persilja

Gör så här: Skiva löken och finhacka vitlöken. Skala potatisen och moroten och skär i grova bitar. Dela köttet i lika stora delar och skär korven i slantar. Stek löken i olja i en kastrull. Tillsätt köttet och stek tills det fått färg. Slå på vatten och krossade tomater och låt koka upp. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på svag värme tills köttet är mört, ca 1 timme. Strö över persilja och servera


Apelsinkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • ½ apelsin, skalet
  • 1/2 citron, skalet
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Gör så här: Finriv apelsinskal och vitlök och blanda med crème fraichen.