torsdag 13 oktober 2011

Potatisgnocchi med godsaker


 Gnocchi är Italiens svar på våra kroppkakor. Det är små degbitar gjorda på en blandning av potatis och mjöl. De kokas och äts oftast tillsammans med tomatsås men det förekommer även ugnsgratineras med olika ostar. Namnet gnocchi kommer från Nocca som är det italienska ordet för knytnäve. Det grundas på gnocchins form som är en skårad cylinder. Igår gjorde jag gnocchi och åt tillsammans med Tomatsås, oliver, calabresa salami, tomater, parmesanost och basilika. Guda gott!


Gnocchi  4 port

  • 1 kg Kokt kall potatis
  • 5 dl (300g) vetemjöl

Gör så här: Pressa potatisen. Blanda den med mjölet till en fast deg. Rulla 1 cm tjocka längder. Skär i cm långa bitar och gör ett randmönster med en gaffel på varje klump. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner hälften av gnocchin. Låt de koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev. Lägg i en kastrull med tomatsås. Koka resten av gnocchin på samma vis.  Blanda ner oliver, tomater, parmesanost, salami och basilika. Dra över några varv med svartpepparkvarnen. Servera.