fredag 28 oktober 2011

Cognacsnittar med äppelmos


När jag var uppe i min fars hus förra helgen passade jag på att baka några småkakor till eftermiddagsfikat. Jag tycker småkakor i allmänhet är något otroligt trveligt som får mig att tänka på det klassiska kafferepet. Av tradition skulle värdinnan bjuda på minst sju sorters kakor vid varje träff, gärna fler. Det blev bara en sort för min del de resterande sex får jag hinna med en annan gång. Jag smaksatte min sats kakor med cognac och äppelmos. De blev supergoda, inte minst efter ett snabbt dopp i kaffekoppen!




Cognacsnittar med äpplemos

  • 250 g smör
  • 2 ägg
  • 3 msk cognac
  • 1 ½ dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl äpplemos
  • Vatten och pärlsocker



Gör så här: sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör och socker luftigt. Blanda ner ägg och cognac. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke och tillsätt det sedan i smeten. Forma en deg. Rulla ut degen i tumtjocka längder. Lägg dem på bakplåtspapper och tryck ut de något (ca 1/2 cm höga). Gör en liten fördjupning i mitten av längden. Pensla med vatten och lägg på en sträng med äppelmos i fördjupningen i mitten av längderna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Ta ut och låt svalna något. Skär längderna i sneda cm tjocka bitar med en vass kniv.