måndag 29 oktober 2012

Plommonpaj

För några dagar sedan skulle jag baka plommonpaj. I vanliga fall river jag gärna ner mandelmassa i äggsmeten men den här gången hade jag ingen sådan massa hemma (och en promenad i rengnrusket var helt otänkbart).  Däremot fanns det två paket couscous på skafferihyllan. Eftersom jag hört att couscous kan läggas under frukten i pajer skulle det väl gå lika bra att blanda den i en äggfyllning?  Jag satte igång och efter en stund kunde jag provsmaka det mycket lyckat resultatet!
I det här receptet förgräddar jag INTE pajskalet. Det gör att pajen blir som en blandning mellan kaka och paj(dessutom går det fortare..).
Pajen är god både varm och kall, gärna med en klick grädde

pajskal

  • 125 g smör
  • 2 msk  socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
Fyllning


  • 10 plommon
  • 1 st citron, firivet skal och juice
  • 2 dl couscous
  • 2 dl vatten
  • 5 ägg
  • 2, 5 dl socker
  • 50 g smält smör
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • mandelflarn till garnering
Gör så här: Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Nyp ihop ingredienserna till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en klump.
Linda in degen i plastfilm och lägg den i kylskåpet, minst 30 minuter.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform med hög kant.
Dela plommonen och lägg dem på pajdegen i formen med snittytan nedåt.
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg couscousen i en skål. Häll över kokande vatten och citronjuice.
Täck med plastfilm och låt stå ca 5 min. Låt svalna något.
Vispa ihop citronskal, ägg socker, Frön från en vaniljstång/ vaniljsocker, couscous och smör.
Häll blandningen över plommonen och strö över flagad mandel.
Grädda pajen i ugnen ca 30 min.

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Nyp ihop ingredienserna till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en klump.
Linda in degen i plastfilm och lägg den i kylskåpet, minst 30 minuter.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform med hög kant.
Dela plommonen och lägg dem på pajdegen i formen med snittytan nedåt.
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg couscousen i en skål. Häll över kokande vatten och citronjuice.
Täck med plastfilm och låt stå ca 5 min. Låt svalna något.
Vispa ihop citronskal, ägg socker, Frön från en vaniljstång/ vaniljsocker, couscous och smör.
Häll blandningen över plommonen och strö över flagad mandel.
Grädda pajen i ugnen ca 30 min.