torsdag 6 december 2012

Glöggelé


När jag var Au-pair i USA åt jag ofta Jell-O till mellanmål. Jell-O är egentligen bara ett varumärke men jag förknippar det starkt med alla typer av "dessertgeléer" i portionsform. I mina trakter fanns det ett brett sortiment av Jell-O i varje liten matbutik. I de stora matbutikerna fanns de flera hyllor fyllda med alla tänk(och otänk)bara fruktsmaker, vanilj, choklad, pistage, mint, oreo, kaffe... Dessutom fanns det en rad olika fluffiga, kemiska sprayer man kunde toppa sin lilla gelékopp med.

I dag kom jag på en smak jag inte tror man kan hitta i de amerikanska butikerna, glögg Jell-O! Jag kokade genast upp en flaska glögg och blandade ner några galantinblad. När glöggen stelnat till gelé fyllde jag upp gasen med italiensk maräng och strödde över en blandning av russin och mandlar.
Det blev en riktigt trevlig liten dessert en torsdag i advent som denna!


Jag blandade vanliga russin med sultamrussin
Glögg gelé 6 glas
  • 75 cl glögg av valfri sort (jag gillar Blossas lättglögg)
  • 7 gelatinblad
  • italiensk maräng, mandlar och russin till servering


Gör så här: Blötlägg gelatinbaden 5 minuter. Koka upp glöggen i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lös dem i glöggen. Häll upp glöggen i 6 glas. Låt stelna i kylen(ca 4 timmar). 
Servera glöggen med en klick Italiens maräng, mandlar och russin
Nästa gång ska jag testa att bränna marängens yta.
Välj din favoritglögg!