torsdag 1 december 2011

Kålsoppa med aniskräm


Igår lagade jag en värmande kålsoppa till lunch. Den här soppan är mustig och god, dessutom är den enkel att göra. Bara strimla alla ingredienser och låt de koka i en kastrull. Det vill säga endast ett tillagningsmoment till skillnad från många andra sopp- och gryträtter där ingredienserna måste stekas innan de hoppar i grytan.

Den svala aniskrämen är som pricken över i:et i den mustiga soppan
Kålsoppa 4 port

  • ½ halvt kålhuvud
  • ¼ rotselleri
  • ½ lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 100 g köttfärs
  • ½ dl kalvfond
  • 1 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 liter vatten
  • 1-2 dl gräddfil
  • 1 tsk krossad anis
Gör så här: Finstrimla kål, lök och rotselleri. Lägg alla soppans ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen något och låt soppan småkoka i ca 30 min.  Blanda ihop gräddfil och anis och skeda över på den heta soppan i tallriken.