lördag 14 januari 2012

Majssoppa med jodnötsguacamole

Majsen som tillhör gräsfamiljen är en av våra populäraste grönsaker. Förmodligen är det den sötaktiga smaken och den härliga konsistensen som tilltalar såväl vuxna som barn.
Jag tycker att det är fantastiskt gott att rosta majs. När majsen steks eller rostas får den en helt ny karaktär som jag upplever som ännu lite sötare och otroligt god. 
Igår kokade jag en liten förrättssoppa på stekt majs. Jag tycker den här soppan lämpar sig allra bäst i förrättsformat på grund av sin söta och fylliga smak. Det är supergott att bryta av det söta krämiga med en salt, knaprig jordnötsguacamole.
Majssoppa 2 port alt 4 förrätts port
· 1 stor burk majs
· ½ lök
· 1 vitlöksklyfta
· ½ chili frukt
· 3 dl kyckling buljong
· 1 dl grädde
· Salt
Gör så här: hacka löken, chilin, och vitlöken. Bryn lök, majs, vitlök och chili i olja. Tillsätt buljongen och låt koka upp. Häll över soppan i en bunke och mixa med en stavmixer. Sila soppan ner i en kastrull genom en fin sil. Tillsätt grädden och låt koka upp, smaka av med salt. (Snåla inte)
Jordnötsguacamole
· 1 Avokado
· ½ dl salta jordnötter
· ¼ chilifrukt
· ½ tomat
· ½ - 1 msk citronsaft
· salt
Gör så här: Finhacka alla ingredienserna och blanda kraftigt i en bunkemed en gaffel.
Servera soppan i fyra skålar eller glas med en klick jordnötsguacamole.