måndag 12 mars 2012

Tunnbrödsrulle med rostbiff och dansk remouladsås


I förra veckan var jag på minisemester i Köpenhamn. Där i Danmarks egna huvudstad åt jag såklart små smørrebrød av olika slag. Bland annat det klassiska med rostbiff och dansk remouladsås. Den danska remouladen bör aldrig förväxlas med den franska som har en helt annan smak. Grunden är densamma, majonnäs, hackad picklad gurka, syltlök och kapris. Därefter är skillnaderna stora då curry blandas ner i den danska varianten och örter och vitlök i den Franska.
Jag tycker mycket om danskarnas sätt att tillreda såsen som påminner mig mycket om min favoritsill,currysill.
Idag efterapade jag det gamla klassiska smørrebrødet men i min egen lilla tappning. Det blev ingen skiva rågbröd utan ett tunnbröd som jag fyllde med rostbiff, remouladsås, sallad och lantchips. Kanske inget danskarna skulle kalla smørrebrød men likväl fantastiskt gott!


Riktigt solgul vill jag ha min Danska remoulad


Tunnbrödsrulle med rostbiff och dansk remoulad 4 pers
  • 4 mjuka tunnbröd
  • 300- 400 g skivad kall rostbiff
  • Sallad
  • Extrasaltade lantchips
  • Dansk remouladsås
Dansk remouladsås


  •  2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk hackad smörgås gurka eller bostongurka
  • 1 msk hackad syltlök
  • ½ msk hackad kapris
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk flytande honung
Gör så här: Vispa ihop äggula, senap, och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. Blanda ner resten av ingredienserna och låt stå en stund.
Eller blanda ihop:
  • 1 ½ dl hellmans majonnäs
  •  1 msk hackad smörgås gurka eller bostongurka
  • 1 msk hackad syltlök
  • ½ msk hackad kapris
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk flytande honung