söndag 4 september 2011

Fänkålslimpa med russin



När jag bakar bröd använder jag mig alltid av en kökstermometer för att avgöra när brödet är färdigt. Gräddningstiden för bröd kan variera kraftig beroende på degens ingredienser eller ugnens inställningar att det är därför omöjligt att säga en generell tid. Och finns det något tråkigare än att över- eller undergrädda ett bröd man jobbat med i flera dygn? Jag vet att mina grova bröd bör uppnå en temp av 98- 99 grader och de ljusa 94- 96.Det ger mig större frihet att blanda olika recept eller höfta ihop egna. I förra veckan lagade jag en fänkålslimpa med russin som fick mig att minnas min barndoms besök till bakstugan på skansen.

Den söta limpan behöver inget annat pålägg än ett lager smör
fänlålslimpa med russin 1 limpa
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 100 g russin
  • 1 msk mortlade fänkålsfrö+ några hela frön att strö över limpan
  • ca 3 dl fint rågmjöl
  • ca 4 dl vetemjöl
  • 1 msk soja

Gör så här: lägg russinen i vatten ca 30 min. Blanda sedan mjölk, jäst, sirap, mortlad fänkål, soja och russin till jästen löst sig. Blanda ner rågmjölet och sedan vetemjölet, knåda ordentligt. låt jäsa ca 1 timme eller till dubbel storlek. Vik ihop degen och forma den till en limpa. Lägg degen på en en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timme under en handuk. Sätt ugnen på 250 grader. pensla limpan med mjölk och strö över flingsalt, fänkålsfrö och mjöl, skär ett långt snitt. Grädda limpan  ugnen ca 20 min eller til limpan uppnått en temperartur av 96 grader.