fredag 14 december 2012

Lasagne med pumpa och brysselkål

Nu i advent kan jag inte motstå brysselkålen varje gång jag är i matbutiken. När jag var lite yngre älskade jag när brysselkålen var välkokt, ok.. överkokt och extremt salt. Jag "råååkade" ofta "glömma" kastrullen med den kokande brysselkål på plattan. Till min familjs stora förtret och min stora lycka resulterade det i en liten skål med trasiga och militärgröna små kålhuvuden. Win win för mig, jag fick kålen lagad precis som jag vill ha den OCH allt för mig själv!

Nu har jag kommit över min kärlek till överkokt brysselkål men jag tycker fortfarande att den ska kokas ganska ordentligt för att bli smakrik. 

Igår kokade jag den och mosade ihop den med rostad pumpa. Sedan lagade jag lasagne av blandningen.
 Trevligt med vegetariska måltider mellan alla julbord och köttiga sammankomster.  

Lasagne med pumpa och brysselkål 4 port

  • ca 10 lasagneplattor(jag använde pastaplattor med spenat igår)
  • 1 nät brysselkål
  • 1 butternutpumpa
  • 1 hel vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar

Ostsås
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 6 dl mjölk
  • 150 gram riven ost(gärna emmentaler) 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Dela pumpan i grova bitar och dela vitlöken i två delar(som en fralla). Lägg pumpa och vitlök på en plåt, rosta i ugen ca 30 min. 
Skala av det yttersta på brysselkålen och koka den mjuk i saltat vatten. Skrapa ut vitlöken från sitt skal.
Mosa den rostade pumpan, brysselkålen och vitlöken i en bunke. Smaksätt med muskotlöt, oregano, salt och peppar. 

Smält smöret i en kastrull. 
Tillsätt mjölet och vispa ordentligt. 
Tillsätt mjölken i en stråle under omrörning. 
Låt koka några minuter under omrörning. 
Dra av kastrullen från plattan och tillsätt osten och vispa såsen tills osten smält. 
Spara lite ost till det översta lagret.

Smörj en ugnssäker form. 
Bottna formen med pastaplattor. 
Lägg på en slev av pumpröran och en liten slev ostsås. 
Lägg på pastaplattor och upprepa tills ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager riven ost.
Stoppa in lasagnen i ugnen ca 30 min(eller till plattorna blivit mjuka).