torsdag 23 februari 2012

Rostat rotselleri-, och palsternacksmos med paprikakyckling



I Sverige finns det två olika sorters palsternacka, den sk vanliga palsternackan och vildpalsternackan. Den vilda pasterackan växer främst i väggrenar och trivs i kalkrik jord. Detta gör att den är vanligast förekommande på den kalkrika ön Gotland. Palsternackans blast har gula blommor som ofta förväxlas med ogräs där den växer.

Här om dagen lagade jag ett otroligt lent men ack så smakrikt mos på palsternacka och rotselleri. Jag rostar rotsakerna i ugnen innan jag mixar dem vilket ger röran en lite nötig och extra smakrik ton. Moset är ganska mäktigt, så att servera en lite mindre mängd än vanligt potatismos och komplitera med en bit bröd kan vara att rekommendera.  
Den här gången fick moset sällskap med kyckling i paprikasås.


tack och lov för vår rotsaker!


Rostat rotselleri-, och palsternacksmos 4 port
  • 1 medelstor rotselleri
  • 2 stora palsternackor
  • 1 msk fänkålsfrö
  • Olja, salt och peppar till rostningen
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl crème fraiche
  • Ev. 1-2 dl mjölk

Gör så här: Skala och dela rotfrukterna i ca 2 cm stora bitar. Lägg dem på en plåt, ringla över olja, salta, peppra och strö över fänkålen. Blanda runt alltsammans och rosta det sedan i ugnen på 225 grader ca 20 min, rör om efter halva tiden.
Ta ut plåten och lägg rotsakerna tillsammans med crème fraichen och pressad vitlök i en mixer eller mixa det slätt med en stavmixer. Tillsatt ev lite varm mjölk om krämen blir för fast.

Paprikakyckling 4 port
  • 6-8 kycklinglårfiléer eller 3-4 kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 4 paprikor
  • 4 tomater
  • 1 dl chilisås
  • 1 chilifrukt
  • 1 msk rosmarin

Gör så här: Rosta paprikorna enligt instruktionerna som ni hittar HÄR . Hacka löken, paprikan, chilin och tomaterna fint. Bryn löken i en panna med rikligt med olivolja. Tillsätt tomat, paprika chilisås, chilifrukt, rosmarin och låt kika ihop några minuter. Salta och peppra kycklingen. Stek den i en stekpanna och låt den sedan i paprikasåsen några minuter.