tisdag 28 juni 2011

Bakad fänkål

Till sommarens grillkvällar är ugnsbakad fänkål ett supergott tillbehör. När jag bara ska laga ett par portioner brukar jag tillaga de i ett papperspaket, men när vi är fler som ska äta(som på bilden) bakar jag dem i en stor järnkastrull med lock.
Fänkålen med sin distinkta smak passar såväl till fisk som till kött.  Till bildens måltid serverade jag fläsksida, prästostkräm, saltkokt potatis och en sallad med vällagrad ost och rostade nötter.

Sallad med lagrad prästost, rostade nötter och svenska sommargrönsaker

Bakad fänkål 4 port

  • 2 fänkålsstånd
  • ½ dl vitt vin
  • ½ dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • ½ skivad citron
  • Färsk timjan
  • Salt och peppar
Sätt ugnen på 180 grader. Rengör fänkålen, skär bort topparna och dela varje fänkål i fyra bitar. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt vin olja, vitlök och citronskivor. Krydda med salt och peppar. Låt fänkålen bakas under lock i ugnen ca 60 min eller tills fänkålen är mjuk.
Bakad fänkål och saltkokt potatis