måndag 17 december 2012

Grönkålsmos med rökta mandlar och stekt julkorv

Jag fortsätter att bearbeta mina traumatiska julkorvsminnen från min barndom. Idag stekte jag skivor av julkorv och åt dem tillsammans med ett potatismos smaksatt med grönkål och rökta mandlar. Det blev en lyckad kombination! 

Så lyckad att den förmodligen kommer att upprepas i mellandagarna när kylskåpet dignar fullt av rester efter julafton. Kokt potatis blir det alltid över, grönkålen som varit garnityr runt skinkan måste användas, likaså den obligatoriska julkorven som oftast förbli orörd. Dvs. alla ingredienser kommer garanterat att finnas hemma, bara att addera några rökta mandlar och saken är klar!

Om inte det här grönkålsreceptet lockar kan ni kolla in min Grönkålspasta eller Grönkålssoppa från förra julen.

Grönkålsmos med rökta mandlar och stekt julkorv 4 port

  • 800-1000 gram mjölig potatis
  • 200 g grönkål (utan stjälk)
  • 2 dl mjölk
  • Vitpeppar
  • Salt
  • 1 krm frinrivenriven muskotnöt
  • 1/2-1 dl grovhackade rökta mandlar
  • 300-500 g julkorv
  • matfett att steka i
Gör så här: Koka potatisen i väl saltat vatten. Koka grönkålen ca 5 min i saltat vatten.  Mosa den färdigkokta potatisen. Värm mjölken. Vispa mjölken och potatisen till en len konsistens. Tillsätt grönkål, mandlar, muskotnöt och vitpeppar. Smaka av med salt. Skiva korven och stek den gyllene i olja/smör i en het panna.

Julig mat och juliga blommor!
En god senap är A och O