onsdag 21 december 2011

Ugnstorkade Tomater med Guacamole och Stekt Rotselleri

Droppa en god olivolja över tomaterna
När tomaterna är extra billiga i butiken brukar jag passar på att köpa hem några kilo och torkar i ugnen. De tar ganska lång tid men tomaterna blir fantastiskt söta och goda när de väl är klara.  Då blandar jag ner dem i kalla i sallader, äter som ett varmt tillbehör eller rör ihop med pasta. Tomaterna blir vad italienarna kallar för semi-torkade vilket betyder halvtorkade.  De blir alltså inte lika torra som de soltorkade vi köper. Igår åt jag mina tomater med en kryddig guacamole, skinka och stekt rotselleri.
Ugnstorkade tomater med guacamole och stekt rotselleri  4 port
8 mogna tomater
Salt och socker
Gör så här: Dela tomaterna och lägg dem på en bakplåtpappersklädd plåt. Strö över lite salt och ännu mindre socker. Baka tomaterna i ca 7 timmar i en 100 grader varm ugn. Ät med en gång eller förvara dem i en burk med olja och ev vitlök och örter.


  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt
  • 1 tsk citron juice
  • 1 schalottenlök
Gör så här: Finhacka schalottenlöken och chilin, pressa vitlöken, mosa avokadon. Blanda alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar.


  • 1 rotselleri
Mjöl att panera i
Smör och olja att steka i
Gör så här: Skala och skiva upp rotsellerin i 1 cm tjocka bitar. Koka rotsellerin i saltat vatten ca 10 min, eller till bitarna blivit mjuka. Torka av dem och vänd dem i vetemjöl. Smält smör och tillsätt olja i en stekpanna. Stek rotsellerin på medeltemperatur tills den fålt en fin och gyllenbrun yta.

Servera eventuellt med stek skinka, kyckling eller kött och rikligt med färsk basilika.