tisdag 13 december 2011

Ragu alla Bolognese



Jag har varit så småsugen på spagetti bolognese de senaste veckorna. Igår slog jag slag i saken och kokade en gryta köttfärssås. Den sås som kallas bolognese kommer från den italienska staden Bologna. Där har man under många långa år lagat såsen som ursprungligen innehöll nötfärs, pancetta, lök, selleri, morot, rödvin och lite tomatpuré.  Traditionellt serveras köttfärssåsen med tagliatelle men vi svenskar har som bekant i alla tider ätit den tillsammans med spagetti. Igår kokade jag bucatini pasta. Det är en pastasort som likna tjock, ihålig spagetti. Parmesanost, nymalen svartpeppar och färsk basilika är ett måste.
   


Bucatini pasta finns att köpa i saluhallar och italienska butiker

  • 300 g nötfärs
  • 150 g fintärnat pancetta
  • 1 finhackad lök
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 50 g riven morot
  • 50 g rotselleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl rött vin
  • 3 dl oxfond
  • Olja att steka i
  • 4 port pasta
  • 1 kruka färsk basilika och parmesanost
Gör så här: stek lök i en gryta. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om ordentligt så att köttfärsen inte klumpar sig. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt koka på svag värme 30- 60 min (ju längre, Ju godare). Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera ,ed nykokt pasta, basilika och parmesanost.
Med massor av färsk basilika behövs inga kryddor i såsen