fredag 29 juni 2012

Helstekt kotelettrad och fransk tomatsallad


Jag skulle nog uppskatta att 90% av allt kött som kommer innanför min dörr är fläskkött.  Igår säkrade jag statistiken och lagade en helstekt kotlettrad. Den tillagades (i vanlig ordning) i låååg temperatur under lååång tid. Det blir så fantastiskt saftigt och gott att jag blir lika överrumplad varje gång! 
Tack och lov för att jag inte är rädd för att lämna mitt hem med ugnen påslagen, då skulle jag bli tvungen att sitta inne för jämnan med tanke på alla mina långkok...men eftersom ugnstemperaturen är så låg kan det knappast bränna och mår bara bättre och bättre medan timmarna går.

  När jag väljer köttbit i butiken vill jag att det ska vara täckt av en rejäl fettkappa. Jag skär mönster i den och låter den vara kvar under bakningen. Fetter både ger smak till köttet och håller det saftigt. När det är dags att servera är det upp till var och en om det vill äta fettkanten eller ej.

Igår åt vi kotletterna med en fransk tomatsallad och rostad potatis. Det gäller att frossa i tomater nu på sommaren när de är så fantastiskt goda och dessutom billiga!


Häll inte bort den goda skyn i farten!

Helstekt kotelettrad och fransk tomatsallad 4 port

  • 1 bit kotlett rad gärna med ben
  • 1-2 klyftade lökar
  • 1-2 msk all aroundkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 110 grader. Skär rutor i fett kappan. Gnid in köttet i all aroundkrydda. Häll 2 cm vatten i en ugnsfast form. Blanda ner salt och lök i vattnet. Lägg köttet i vattnet och stoppa ni formen i ugnen. Låt köttet stå i ugnen ca 8 timmar(det blir ätklart efter 3-4 timmar). Låt köttet vila några minuter efter att du tagit ut det ur ugnen innan du skivar upp det.

fransk tomatsallad
  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 krm socker
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • salt och peppar
Gör så här: skiva löken i tunna skivor. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Blanda ner löken i dressingen. Låt stå 10 min( gärna längre). Skär tomaterna i bitar och blanda dem med löken och dressingen.

En vass kniv behövs till kappan med köttet är så mört att kniven nästan glider igenom

Lukta på tomaterna innan ni köper dem. Luktar det gott så smakar det gott


Skeda över lite extra sky!