lördag 30 juni 2012

Kaffe Frappé





Den kylda kaffedrinken Frappé har sitt ursprung i den grekiska övärlden. Där blandas den i regel av spraytorka kaffe dvs. snabbkaffe, is och en skvätt mjölk. Det finns säkerligen många som kan slå mig på fingrarna när det kommer till Frappé- tillverkning, meen så här gör jag. Först skakar jag pulvret med is och några droppar mjölk till ett skumm. Sedan späder jag glaset med mer iskall mjölk och isbitar. Ibland blandar jag i lite kondenserad mjölk, socker eller chokladsås också.



Namnet Frappé är franska och betyder skakad vilket såklart syftar till drinkens tillagningsmetod. Kaffe Frappé återfinns på många olika platser i världen men skall inte förväxlas med amerikanarnas Frappuccino. Jag skulle vilja påstå att Frappuccino är mer en mastig milkshake med svag smak av kaffe Väldigt gott förvisso men inte samma sak.



Har ni inte provat, så gör det. Det är en perfekt drink i sommarstugan där det är långt till närmaste espressomaskin och café. Det enda som behövs är en burk med lock, snabbkaffe, is och mjölk.



Skummet på bilden är lite missvisande det BLIR krämigt

Kaffe frappé 2 glas

  • 4- 6 tsk snabbkaffe
  • 6 isbitar
  • 3 dl mjölk
  • ev 2 msk kondencerad mjölk,  2 msk strösocker eller 2 tsk cholkadsås
Gör så här: Lägg is, kaffe och i msk mjölk i en burk eller flaska med lock. Skaka burken några minuter. Häll upp den skummiga vätskan i 2 glas och fyll på med mjölk och ev kondenscerad mjölk eller chokladsås.

Det mesta är gott ur sugrör