Moules Mariniérer |
Den franska rätten Moules marinière tycker jag är något av det godaste man kan laga på blåmusslor. Dofterna av vin, vitlök och hav som ångar ut ur kastrullen när jag lyfter på locket är fantastiska, liksom smaken när det är dags att äta.
Jag serverar oftast mina vinkokta musslor med goda baguetter och citronsmör. Citronsmöret är lika gott att bre på brödet som att låta smälta över de varma musslorna. Ikväll bytte vi ut baguetterna till ett stort runt surdegsbröd och en god gruyéreost.
Strö över rikligt med pesilja över musslorna innan servering. |
Moules marinière
- 1 kg blåmusslor
- 2 msk olivolja
- 2 st skivade schalottenlök
- 2 st finkackade vitlöksklyfta
- 1 dl hackad persilja
- vitpeppar
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- Salt och vitpeppar
Skrubba musslorna under rinnande vatten och släng alla som är trasiga eller inte stänger sig. Värm upp olivoljan i en kastrull. Stek schalottenlök och vitlök några minuter utan och ta färg. Häl i musslorna hälften av persiljan, salt och peppar, slå på vinet. Lägg på locket och koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Tillsätt grädden. Låt koka vidare tills spadet känns lite simmigt. Strö över persiljan. Servera med gott bröd.
Citronsmör |
Citronsmör:
- 50 g smör
- Skalet från en halv citron
- persilja
- Flingsalt
Blanda samman alla ingredienserna
Citonsmöret blir fantastiskt gott till musslorna |
Blåmusslans storlek varierar mellan 3 och 20 cm. Storleken ökar tillsammans som salthalten. Därför är östersjömusslorna oftast mycket små.
Man får minsann inte lägga de urätna skalen hur man vill på tallriken |
ojojoj, detta ser gott ut.
SvaraRaderaJag lär mig franska i Frankrike nu och musslor är ofta på menyn, jag har dock inte ätit så mycket av det ännu men imorgon är det bokat bord på en av de bästa restaurangerna i Nice, som erbjuder musslor då. Det ska bli spännande!
Det är dock en lättnad att se att det finns många recept på det så jag kan ordna det även hemma i gråa Sverige sen när jag återvänder. tack för tipset!