lördag 2 juli 2011

Mina Rabarberbullar


Nu är det hög tid för rabarber i våra svenska trädgårdar.
Många är vi som själva har eller känner någon som har ett par ymniga rabarberplantor i rabatten. Eftersom plantorna ofta bär mycket frukt och går att skörda flera gånger varje säsong gäller det att hitta på massor av goda recept att använda de rödgröna stjälkarna i. Varianter av pajer, kakor, röror, sallader, krämer, soppor, saft av olika slag och bullar. Och det var just bulllar jag bakade idag.
  För några dagar sedan fick jag veta att det finns ca 80 olika sorters rabarber här i Sverige. Skillnaden är dock mycket liten sorterna emellan. Något av det som kännetecknar rabarbern är dess tydliga syrlighet.
Syrligheten förtar upplevelsen av rabarberns aromer, detta gör att det krävs en hel del socker för att göra dem aptitliga.
Rabarbern kom till Sverige på 1600-talet. Då användes växten enkom som medicinväxt. Först på 1700-1800 talet då sockerpriserna sjönk började man använda växten vid matlagning och den blev en erkänd dessertfrukt.
Rabarbern ingår i slidesväxtsläktet vilket är ett släkte där växtens stjälk är ätlig.

Rabarberlandet

Idag bakade jag alltså rabarberbullar. Jag utgick från ett vaniljbullerecept men fyllde dem med rabarberkompott istället för vaniljkräm. De blev jättegoda och påminner en hel del om äppelmunkar.

12 bullar

rabarber kompott:

  • 800 g rensade rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3msk vatten

Gör så här: Skiva rabarberna i cm tjocka bitar. Koka ihop samtliga ingredienser tills rabarberna är mjuka och kompotten har en fast konsistens.


  • 25g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 75 g extrasaltat smör
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 6 mortlade kardemumma kapslar 
  •  smör till pensling
  • strösocker till toppning
Gör så här:
Blanda ut jästen i mjölken. Blanda smör, ägg, kardemumma och socker till en jämn smet. Rör ner mjölken i smörblandningen och rör till en jämn smet. Tillsätt mjöl tills degen fått en smidig konsistens(ca 7 dl). Knåda degen väl, ca 10 min. Låt jäsa 1 timme. Kavla ut degen, ca i cm tjock, och stansa ut runda kakor (9cm). Lägg en dryg matsked kall rabarberkompott på varje rundel och nyp ihop dem. Placera ut dem på en plåt med vecken nedåt. Låt jäsa 30-45 min. Grädda i ugnen 250 grader i 10 minuter.
Ta ut ur ugnen, pensla med smält smör och rulla dem i strösocker.


Uttrycket "lägga rabarber på något" betyder att lägga beslag på, och härstammar från en förvrängning av ”lägga embargo på något”. Vilket i sin tur är en politisk och ekonomisk term som syftar till att utföra ett hinder för något.


Se till att kopotten är fast så den inte rinner ut på degen.


Bullarna jäser ganska mycket så placera dem luftigt på plåten. De gräddas openslade.

Perfekt fika  i solen med en kopp kaffe.