torsdag 28 juli 2011

Örtspaghetti med citron och brödsmulor

De flesta förknippar troligen pasta första hand med Italien. Italienarna är förvisso de som spridit pastan över världen men de mjölbaserade trådarna har sitt riktiga ursprung i Kina. Arkeologer har hittat spår av Spaghetti i gravar från 2000-talet före Kristus utanför staden Pekning. Spaghetti var således troligen världens första pastasort och är än idag Sveriges mest sålda. Spaghetti är det italienska ordet för litet snöre vilket stämmer helt överens med pastans form.
Idag lagade jag en snabb och somrig portion Spaghetti till lunch. Jag smaksatte den med massor av örter, citronskal, parmesanost och stekta brödsmulor.  En underbart god och enkel lunch i solens glans.  

Tio minuter från jord till bord
 
Örtspaghettti med citron och brödsmulor 1 port

  • 1 port spaghetti
  • 1 skiva torrt vitt bröd
  • ½ dl färska örter, t ex salvia, oregano, rosmarin, persilja, vitlöksgräs
  • ½ dl riven parmesanost
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • Skal från ¼ citron+ saft
  • Olivolja
Gör så här: Koka pastan. Hetta samtidigt upp rikligt med olivolja i en stekpanna och smula mer brödskivan. Salta och stek tills de fått en gyllene färg. Blanda örter, ost, stekta brödsmulor, citronskal och saft i en bunke. Vänd ner den nykokta pastan och blanda om. Ringla över olivolja och servera genast.


Knaprigr och fint ska brödsmulet vara