fredag 27 januari 2012

Honungskaka

För några månader sedan när jag kände mig lite öm i halsen köpte jag på mig en gigantisk burk med honung. Jag hade för avsikt att låta smälta i mitt te flera gånger om dagen ända fram till min hals var återställd. Men jag hann bara dricka ett par koppar innan min påhittade släng av halsfluss var som bortblåst och honungsburken stoppades in i skåpet igen.
 Igår när jag rensade lite här hemma hittade jag burken och började fundera på vad jag kunde använda den till. Jag vill gärna ha lite omsättning i mina skåp trots att honung har en enormt lång hållbarhetstid. Det fick bli honungskakor.  
De här kakorna har väldigt mycket smak och det förmildrades inte då jag serverade dem med rosmarinmarinerade druvor. Det här av vad man skulle kunna kalla ett vuxenfika.Druvorna är även goda som en egen liten dessert tillsammans med en klick grädde
Honungskaka
·         175 g fast honung
·         1 dl ljust muscavadosocker
·         50 g smör
·         1 ägg
·         2 ½ dl vetemjöl
·         ½ dl mandelmjöl eller mald mandel
·         Skalet från en citron
·         ½ tsk ingefära
·         ½ tsk bakpulver
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa honung, socker och smör pösigt. Vispa ner ägget och rivet citronskal. Blanda mjöl, mandel, ingefära och bakpulver i en bunke. Sikta ner det i smeten och rör sedan försiktigt ihop alt till en smet. Lägg bakplåtspapper i fyra små formar (eller dubbla receptet och lägg pappret i en ”vanlig” kakform). Grädda formarna i ca 30 min(den stora i ca 50 min). Testa med sticka om kakan är färdigt, stickan ska vara kladdfri efter att den kommer ut ur kakan.
rosmarinmarinerade vindruvor
·         Vindruvor
·         Rosmarin
·         Sirap
Gör så här: Skölj och dela druvorna. Finhacka rosmarin och blanda det med lite honung. Blanda ner druvorna.

mina honungssmakande minilimpor!