Laxpudding är en rätt jag gärna lagar när jag har gravad eller rimmad lax hemma. Perfekt att laga efter jul, påsk eller midsommar när resterna hopar sig i kylen. Det blir dessutom otroligt gott. Traditionellt sätt serveras puddingen med skirat smör.
Igår blev det Laxpuddig till lunch. Jag smaksatte mitt skirade smör med lite krondill, så här i kräfttider. För att syra upp rätten lite blandade jag ihop en liten sats ättiksgurka med rädisor och dill.
Den feta fisken gör puddingen krämig och god trots att den bara innerhåller mjölk |
Laxpudding 4 port
- 10 fasta, kokta potatisar
- 250 g rimmad eller gravad lax
- 1 lök
- 2 ägg
- 4 dl mjölk
- 1 msk citronsaft
- ½ dl finhackad dill
- 1 msk all around krydda
- Salt och peppar
Gör så hör: Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken, stek och låt svalna. Skiva den kokta potatisen och bre ut ett lager på botten av en gratängform. Bre över lite av löken och avsluta med ett lager lax. Upprepa tills ingredienserna är slut. Vispa samman ägg, mjölk, citronsaft, dill, och kryddor. Häll äggblandningen i formen. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
Skirat krondill smör
- 100 g extrasaltat smör
- 2 kronor krondill
Gör så här: Smält smör i en kastrull tillsammans med krondillen. Sila, ner i en bunke. Sleva ur smöret ur bunken utan att få med den vita bottensatsen.
Salladen blir krispig och frisk till puddingen |
Snabb ättiksgurksallad
- 1 knippe rädisor
- 1 fast gurka
- 1 knippe dill
- 1 msk ättika
- 1 tsk socker
- 1 msk vatten.
Gör så här:
Blanda vatten, ättika och socker i en skål. Skiva gurka och rädisor fint. Blanda ner i lagen och låt stå kallt några minuter. Blanda ner dillen.