tisdag 19 juli 2011

Frukt- och nötbröd

Brödet är enkelt att skiva upp
Jag har en släkting som bakar det mest fantastiska frukt- och nötbröd jag någonsin smakat. Det är fullspäckat av olika slags torkad frukt, frön och nötter. Jag älskar kombinationen av nötternas fasta konsistens och fruktens krämiga sötma. 
Brödet passa utmärkt till ostbrickans alla ostar, men för mig räcker det med att bre på ett lager smör för att få mina smaklökarna att dansa.
 Det enda negativa jag kan komma på med frukt- och nötbrödet i fråga är att mathållningen tenderar att blir en något ensidig när jag kommit över en limpa, jag vill helt enkelt äta något annat än smörgås.

Ordet smörgås uppkom under tiden då hushållen kärnade sitt eget smör. Medan mjölken kärnades bildades små smörklumpar som la sig på vätskans yta. De små klumparna liknades vid simmande gäss och lämpade sig ypperligt för att bre över en skiva bröd. Smörgåsen var ett faktum.

Igår försökte jag återskapa det omtalade brödet (även kallat Ernst julbröd). Det blev förstås inte riktigt lika gott som Elisabets, men väldigt gott blev det.


Massor av godsaker blandas ner i smeten

 Ernst Kirchstiegers frukt och nötbröd 2 stora limpor
  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl (420g)
  • 3 dl grahamsmjöl(180g)
  • 2 dl grovt rågmjöl (110g)
  • 1 l naturell yoghurt (1000g)
  • 2 dl mörk sirap (280g)
  • 120 g rostade nötter (tex hasselnötter, valnötter, mandlar)
  • 120 g solroskärnor+ till formen
  • 120 g russin
  • 250 g torkade aprikoser och fikon
  • 2 tsk salt.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölsorterna, salt och bikarbonat i en bunke. Blanda yoghurt, sirap, frukt och nötter i en annan bunke. Blanda samman alla ingredienserna. Smörar 2 brödformar och bröa dem med solroskärnor. Fördela den kladdiga smeten i formarna. Fyll inte formarna spara ca 3 cm upp till kanten. Grädda bröden i 60 min, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 min. Låt brödet svalna i formarna.

Fruktbitarna blir som en inbakad marmelad