torsdag 21 juli 2011

Rödvinbärssirap med Turkisk YoghurtNu börjar trädgårdarnas alla vinbär i att mogna och det är snart dags för skörd. Jag upplever att de röda vinbären ofta hamnar i skuggan av hallonen, jordgubbarna och sommarens andra söta bär.  Även mina rödavinbär har legat långt ner på trädgårdens prioriteringslista tidigare somrar. Men för ett par år sedan insåg jag bärens potential och började ta vara på dem mer omsorgsfullt.Vinbären är svenskarns valigast förekommande trädgårdsbär och växer även fritt från Sundsvall och upppåt.
 Av årets första lilla skörd kokade jag en vinbärssirap. Medan jag kokade sirapen spreds en ljuv doft i hela köket som fick mig att bli än mer övertygad om att inga av årets bär skall gå till spillo!
Imorse ringlade jag lite av den goda sirapen över en skål med turkisk yoghurt, färsk vinbär och rostade nötter. Yoghurtens gräddiga men ändå lite syrliga smak passar perfekt till den söta sirapen. Numer finns det även grekisk yoghurt i butikernas kyldiskar. Den grekiska yoghurten har samma fasta konsistens men en något syrligare smak.


Sirapen blir även supergod att ringla över glass, söta kvällsteet med eller varför inte tillsäta några droppar i söndagsstekens gräddsås
Sirapen tjocknar när den kallnar
Rödvinbärssirap

  • 300g vinbär
  • 1 dl vatten
  • 900 g socker(10 dl)
  • 1 kanelstång
Gör så här: Koka upp ingredienserna i en kastrull, koka kraftigt i 5 min. Sila bären från vätskan ner i en bunke, pressa ur bärens vätska väl. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt koka till sirapsliknande konsistens.
 
Kanelstången får ligga kvar i min burk