fredag 29 juli 2011

Smördegsinbakad kasslernostalgi



Jag minns den Smördegsinbakad kasslern som ett återkommande inslag under min bardoms lördagskvällar. Mamma späckade kasslern med cantaou och serverade den med pressad potatis till familjens stora glädje.  Jag växte upp i början av 90-talet men redan under 60- talet var både smördegsinbakning och kassler som hetast i Sverige.  Då bland annat "kassler Hawaii" (dvs en ostgratinerad kasslerskiva med en ananasring) hade sina glansdagar.
Kassler är grisens kotlettrad som benats ur, rimmats och rökts. Namnet kassler sägs härstamma från en charkuterimästare vid namn Cassler som levde och verkade i Berlin under slutet av 1800-talet.
Gårdagens middag blev således lite utav en nostalgitripp. Den pressade potatisen byttes ut mot en lite somrigare potatissallad med senapsvinägrett.
Var noga med att smaka innan du saltar, då kasslern ofta är salt nog i sig

Smördegsinbakad kassler 4 pers

  • 500 g kassler
  • 1 rulle smördeg
  • 1 ask naturell färskost (eller med smak, då slipper man smaksätta)
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl färska örter
  • 1 msk dijonsenap

Gör så här: Blanda färskost, creme faiche, pressad vitlök, örter och senap.  Skär kasslern i 8 kuber. Bred ut smördegen och dela i 8 delar. Lägg en klick färskost på varje smördegsruta. Lägg en bit kassler på färskosten och nyp ihop degen till ett knyte. Lägg knytena på en smord plåt med skarven nedåt. Baka plåten i ugnen i ca 20 minuter i 250 graders värme. 

osten smälter och blir som sås i knyten