onsdag 1 augusti 2012

Caprese-smörgåsar


För ett tag sedan talade jag och några väninnor om vad vi äter till middag när klockan är mycket, hungern akut och fantasin tryter.  Det vill säga mat som går fort att laga och som alltid känns god och fräsch. En rätt som kom högt upp i rankningen av mina vänner var den italienska salladen insalada caprese. Jag är beredd att hålla med, tröttnar aldrig på mozzarella, färsk basilika och tomater.  Igår gjorde jag några capreze smörgåsar. Både somrigt och snabbt.

Caprese smörgåsar 1 port
  •  1 boll mozzarella
  • 1 stor tomat
  • 1-2 dl färsk basilika
  • 1 msk rostade solrosfrön
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • 1-2 skivor bröd
  • Salt

Gör så här: mixa det mesta av basilikan med solrosfrön, olja vitlök, svartpeppar och lite salt( eller mosa i en mortel. Bryt mozzarellan och skär tomaten i bitar. Blanda tomat, ost och dressing i en skål. Häll blandningen över brödskivorna. Servera med färsk basilika och balsamvinäger.

Basilikaoljan håller sig i kylen minst en vecka.


Snåla inte med basilikan