måndag 4 juli 2011

American BBQ


  Igår var det ett amerikanskt tema på söndagsmiddagen. Jag har en liten fäbless för USA och den amerikanska söderns matkultur. När jag är på besök i USA äter jag allra helst på någon av Smokey Bones restauranger. SB är en restaurangkedja som servera rökig amerikansk BBQ men med en modern och fräsch prägel.  
Det var där jag fick smaka på pulled pork för första gången. Jag minns hur jag fick förklarat för mig att det var ett sönderrivet fläskkött som bakats under timtal i ugnen. Efter viss tvekan beställde jag in köttet. Åh gud så gott jag tyckte att det var! Det fullkomligt smälte i munnen. Men det var inte bara köttet som fick mig att jubla, alla tillbehör var minst lika goda.
I likhet med många andra restauranger i USA väljer gästen själv två ”sides” till sin köttbit på Smokey Bones, dvs två tillbehör. Jag har alltid lika svårt att bestämma vilka två jag ska beställa, jag vill helst ha lite av allt.
 Därför lagar jag oftast fler stycken av kopior på Smokey Bones ”sides” när jag bjuder på pulled pork hemma. Jag brukar laga bbq baked beans, coleslaw, corn on a cob, toasted potatoes, green beans with cranberries och baka ett stort saftigt cornbread.
Igår hade jag tyvärr inte tid att baka cornbread och green beans with cranberries glömde jag av, men resten av godsakerna fick vi kalasa på.
En äkta amerikansk BBQ-sås är A och O till min amerikanska middag. Jag tycker den ska vara rökig, söt, lite stark, mörk och trögflytande

Om det blir kött över efter middagen är det supergott att äta mellan två bröd dagen efter. 

Köttet ska vara så mört att det går lätt att dela med två gafflar
Pulled pork

  • 1 kg fläskkarré i bit
  • 1 dl bbq- sås
  • 2 dl vatten
  • Salt och peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Gnid i karrén med salt och peppar och hälften av bbq-såsen. Lägg karrén i en ugnsfast kastrull med lock, slå på vattnet och baka under lock i ca 5 timmar. Ta av locket och pensla på resten av såsen och baka i ytterligare 10 min eller vänd på grillen.


BBQ baked beans (förenklad version som kräver en god BBQ sås)

  • 2 korvar bruna bönor
  • 1 dl BBQ-sås
  • ½ lök
  • olja till stekning
  • BBQ krydda
Gör så här:
Hacka löken och stek i en kastrull. Sila bort lita av såsen från bönkorvarna. Vänd ner bönorna i kastrullen och slå på bbq-såsen. Låt puttra några minuter. Smaksätt ev. med BBQ kryddan.

Corn om a cob

  • Majskolvar
  • Vitlök
  • Smör
Gör så här:
Koka majsen i saltat vatten i ca 5 min. Ta upp majsen och gnid i med vitlök och ev chili. Grilla eller ugnsbaka tills majsen fått en gyllene färg.

Cole slaw

  • ½ vitkålshuvud
  • 2 morötter
  • ½ syrligt äpple
  • 1 rödlök
  • 1 msk riven pepparrot
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • 1 dl gräddfil
  • 2 dl majonnäs
  • Salt och peppar.
Gör så här:
Strimla vitkålen och koka den i saltat vatten ca 30 sek. Skölj med kallt vatten. Riv moroten, hacka lök och äpple fint. Blanda samtliga ingredienser. Låt stå i kyl minst 1 timme.

Toasted potatoes

  • 800 gram potatis
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja


Gör så här:
Skala och klyfta potatis.
Koka tills potatisen blivit genommjuk. Sätt på ugnen 250 grader, grill. Smält smör och olja i ugnen på en plåt. Häll potatisarna på den heta plåten och rosta längst upp i ugnen i ca 15 min. Rör om en gång under tiden.

En stor klick BBQ sås på toppen