lördag 27 augusti 2011

Skinkschnitzel med tryffelmajonnäs



Schnitzel är namnet på en centraleuropeisk rätt bestående av en bit mörat kött som dubbelpaneras och stekts gyllenbrun. Köttslaget varierar mellan gris, kalv, kyckling och kalkon. Den vida kända anrättningen Wienerschnitzel tillagas av kalvkött. Traditionellt serveras de panerade köttbitarna tillsammans med kapris, citron, gröna ärtor, sardeller och en enkel, kall potatissallad.
Igår kväll bjöd jag på skinkschnitzel till middag. Jag serverade den med de traditionella tillbehören kapris, sardeller och citron men bytte ut potatissalladen till rostad färskpotatis och la till lite tryffelmajonnäs. De där tyskarna vet allt hur man lagar till en bit skinka på bästa vis!



Schinkznitsel 4 pers

  • 4 färska skivor skinka
  • 1 ägg
  • mjöl
  • ströbröd
  • olja till stekning

Gör så här: Banka ut köttet så tunt du kan. Vänd det i mjöl, sedan ägg och till sist ströbröd. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Stek schnitzlarna till gyllenbrun färg.


Tryffelmajonnäs 4 pers

  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja 
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • tryffelolja efter smak

Gör så här: Vispa ihop äggula, senap, ovh vinäger i en bunke. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. Blanda ner vitlök tryffelolja, salt och peppar.
gräslök