lördag 22 oktober 2011

Köttfärsjärpar med bakade äpplen och senapsvinägrett

 
Min fars hus och hans tillhörande trädgård kallas i folkmun för Äpplet. Äpplet har av naturliga skäl fått sitt namn efter trädgårdens alla dignande äppleträd. Det finns en rad olika sorter. De flesta torde vara Åkeröträd tillika mitt favoritäpple. Åkerö är ett av Sveriges äldsta sorter och ger små rosafärgade äpplen med tunt skal och en fantastiskt söt smak. Det har ett vitt och fast fruktkött och lämpar sig därför till allsköns matlagning. De blir otroligt goda att baka hela och servera till salta tillbehör. Igår serverade jag dem tillsammans med köttfärsjärpar och salt, äkta fetaost. Som kronan på verket vispade jag ihop en sötstark senapsvinägrett och krossade några knapriga hasselnötter över det hela.
Kniven bara glider igenom de möra bakade äpplet 


Köttfärsjärpar med bakade äpplen och senapsvinägrett

  • 500 g köttfärs
  • 2 msk stark senap
  • 2+ 8 små äpplen
  • Salt och vitpeppar
  • 1 kruka salvia
  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl sötstark senap
  • 2 msk äppelcider vinäger
  • 50 g hasselnötter
  • 600 g potatis

Gör så är: sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med smör och lägg 8 små äpplen i den. Baka äpplena ca 30 min. Skrubba/ skala och koka potatisen. Riv de två återstående äpplena grovt. Blanda ihop köttfärs, rivet äpple, stark senap, salt och vitpeppar. Forma till 8 järpar. Hacka salvian och hasselnötterna. Vispa ihop vinäger, senap, salvia, nötter och olja.  Blanda potatisarna med dressingen. Stek järparna på medelhög värme.


Servera järparna med potatisen och äpplena, smula slutligen över fetaosten och några salviablad.