måndag 12 november 2012

Polpette di ricotta

I helgen laga jag polpette di ricotta till förrätt här hemma. Polpette di ricotta är friterade eller stekta ostbollar och namnet betyder ungefär 'ricotta köttbullar' på italienska. Det finns mängder av olika varianter av dessa små bollar, vissa med kött i andra med spenat, själv nöjde jag mig med salvia och parmesan den här gången. En del panerar och steker bullarna i panna men jag friterar dem helt utan panering. För att det ska vara möjligt måste de frysas innan de hamnar i den heta oljan.
De krämiga bollarna är helt klart godast nyfriterade tillsammans med söta tomater och lite extra örter. 

Bollarnas kärna tinar i oljan och blir härligt krämig
 Polpette di ricotta 12 bollar
250 g ricottaost
1 dl riven parmesanost
0,5 dl mjöl
2 ägg
finrivet skal från 1 citron
1 msk hackad färsk salvia
1 krm muskotnöt
svartpeppar
olja att fritera
Gör så här: Blanda samman ricotta, parmesan, mjöl, ägg och kryddor. Låt smeten stå ca 20 min. Forma bollar och lägg dem på en tallrik. Ställ tallriken i frysen och låt ostbollarna frysa ca 1 timme.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i de frysta bollarna och låt de friteras gyllene. Ta upp dem ur oljan, salta och hugg in!

Det går bra att blanda ner lite vad som helst i smeten!
Salta bollarna direkt efter friteringen