torsdag 10 maj 2012

Stekt couscous med getost och äpple

 Om jag bara fick välja en enda äppelsort att äta resten av liv så skulle det förmodligen bli granny Smith. Jag älskar förvisso pappas alla olika äpplesortersorter men ett riktigt gott granny är allt svårslaget. Dessutom är de fenomenala i matlagning eftersom de håller ihop bra och behåller sin vita färg relativt länge.  Med det sagt menar jag inte att ALLA granny smith faller mig på läppen. Nej, jag vill att det ska var djupt grönt, ha små ljusa prickar, sött men ändå syrligt, vara fast och samtidigt saftigt till tusen.  Så brukar de vara tidigt på vårkanten, vilket sammanfaller ganska bra med att pappas omsorgsfullt tidningspapperslindade äpplen är på upphällingen.
 Det gröna äpplet är döpts efter en den australiensiska borgmästaren av Eastwoods fru Maria Ann. Som sägs varit väldigt förtjust i de gröna små godingarna på 1800-talets andra hälft.


Igår stekta jag couscous och serverade till en granny smithsallad med getost, pekarnötter, mynta och fänkål.  Till det stekte jag dessutom några korvar.Det blev vansinnigt gott!
Smakrikt till tusen!

 Stekt couscous med getost och äpple 4 port
  • 4 dl couscous
  • 3 dl vatten  tsk salt
  • 100 g getost
  • 2 gröna syrliga äpplen( granny smith)
  • 1 dl pekannötter
  • 1 liten fänkål
  • 1 msk olja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk lönnsirap
  • 1 dl mynta

Gör så här: Koka upp vattnet. Plasta botten av en kvadratisk form(ca 20x20 cm). Blanda ner salt och couscous i det kokande vattnet. Bland om och häll sedan allt i formen. Täck med plast folie. Låt kallna(den är lättats att skära kylskåps kall). Det går bra att förbereda hit på morgonen innan jobbet).  Strimla fänkålen tunt. Blanda den med oja vinäger och sirap, låt stå svalt. Pressa ner kakan i formens botten så att den blir mer kompakt. Ta sedan ut den ur formen och skär i fyra delar. Hetta upp en panna med olja. Stek couscousrutorna gyllene på hög värme, låt dem sedan bli genomvarma på lägre temperatur.  Skär äpplet osten och nötterna i grova bitar och blanda det med fänkålen tillsammans med myntan.
Lägg rutorna på fyra tallrikar och täck dem med salladen. Servera ev med korv eller kyckling.
Stek bitarna gyllene