Om jag bara fick välja en enda äppelsort att äta resten av
liv så skulle det förmodligen bli granny Smith. Jag älskar förvisso pappas alla olika äpplesortersorter men ett riktigt gott granny är allt svårslaget. Dessutom
är de fenomenala i matlagning eftersom de håller ihop bra och behåller sin vita
färg relativt länge. Med det sagt menar
jag inte att ALLA granny smith faller mig på läppen. Nej, jag vill att det ska
var djupt grönt, ha små ljusa prickar, sött men ändå syrligt, vara fast och
samtidigt saftigt till tusen. Så brukar
de vara tidigt på vårkanten, vilket sammanfaller ganska bra med att pappas omsorgsfullt tidningspapperslindade
äpplen är på upphällingen.
Det gröna äpplet är döpts efter en den australiensiska borgmästaren av
Eastwoods fru Maria Ann. Som sägs varit väldigt förtjust i de gröna små godingarna på 1800-talets andra hälft.
Igår stekta jag couscous och serverade till en granny smithsallad med getost, pekarnötter, mynta och fänkål. Till det stekte jag dessutom några korvar.Det blev vansinnigt gott!
|
Smakrikt till tusen! |
Stekt couscous med getost och äpple 4 port
- 4 dl couscous
- 3 dl vatten tsk salt
- 100 g getost
- 2 gröna syrliga äpplen( granny smith)
- 1 dl pekannötter
- 1 liten fänkål
- 1 msk olja
- 1 msk vinäger
- 1 tsk lönnsirap
- 1 dl mynta
Gör så här: Koka upp vattnet. Plasta botten av en kvadratisk
form(ca 20x20 cm). Blanda ner salt och couscous i det kokande vattnet. Bland om
och häll sedan allt i formen. Täck med plast folie. Låt kallna(den är lättats
att skära kylskåps kall). Det går bra att förbereda hit på morgonen innan
jobbet). Strimla fänkålen tunt. Blanda
den med oja vinäger och sirap, låt stå svalt. Pressa ner kakan i formens botten
så att den blir mer kompakt. Ta sedan ut den ur formen och skär i fyra delar. Hetta
upp en panna med olja. Stek couscousrutorna gyllene på hög värme, låt dem sedan
bli genomvarma på lägre temperatur. Skär äpplet
osten och nötterna i grova bitar och blanda det med fänkålen tillsammans med
myntan.
Lägg rutorna på fyra tallrikar och täck dem med salladen. Servera
ev med korv eller kyckling.
|
Stek bitarna gyllene |
Det här ser så fräscht ut!
SvaraRaderaVad gott det låter och ser ut! Jag brukar göra polenta på liknande vis men grilla den. Det måste ju gå lika bra med cous cous helt uppenbarligen. Fint tips - tack!!!
SvaraRaderaVarsågod :-). Den här varianten blir lite mindre kompakt än polentan.
Radera