onsdag 20 juli 2011

Friterad rågsurdeg



För några månader sedan blev jag bjuden på ett fantastiskt drinktilltugg, friterad rågsurdeg.
Jag blev nyfiken på de luftiga, spröda ”pinnarna” och ville testa att tillreda det originella tilltugget på egen hand, trots att det såg synnerligen avancerat ut. Efter receptletande och vissa förberedelser satte jag igång. Surdegssnackset visade sig till min stora förvåning vara superenkelt att göra. Redan vid första försöket blev resultatet långt över förväntan.
 Jag har ingen fritös utan friterar alltid i en vanlig kastrull. Oljan går ofta bra att återanvända, så länge den är klar och förhållandevis doftfri.
Jag serverade de små pinnarna som aptitretare i helgen tillsammans med en sval örtsås.

Det bubblar ordentligt när jag spritsar ner surdegen i den heta oljan

Friterad rågsurdeg

  • 50 g surdegsgrund
  • 100 g rågmjöl
  • 150g vatten
  • Olja till fritering
  • salt

Gör så här: Blanda samman surdeg, vatten och mjöl, plasta bunken och låt stå över natten.
Häll ner den bubbliga smeten i en liten plastpåse. Hetta upp oljan i en kastrull till ca 180 g. Spritsa ner lite av degen, låt fritera tills de får en gyllenbrun färg. Ta upp ”kakan med hålslev, salta och låt rinna av på tidningspapper. Upprepa tills smeten är slut.

Örtsås

  • 2 dl gräddfil
  • ½ dl hackade örter, persilja timjan, basilika, citronmellis, oregano.
  • ½ vitlöksklyfta
  • Skalet från ¼ citron
Salt och peppar
Gör så här: Blanda allt i en skål och servera kall.


Surdegen ska rinna av på papper (OBS! inte på varandra som på bilden)