tisdag 3 januari 2012

Surdegsbröd i Långpanna

Surdegsbröd med nutella, lördagsmorgonen är räddad
För några år sedan bakade jag ofta med surdeg. Till en början var jag  alltid väldigt noggrann, vägde, mätte och var precis med jäs-, och gräddningstider. Vissa gånger lyckades jag bättre än andra. Jag mins den stora känslan av tillfredställelse första gången jag lyckades baka ett riktigt segt levain med stora hålrum och en knaprig skorpa.
Det känns inte helt logiskt att det ska krävas en sådan exakthet för att baka ett bröd med världens äldsta bakningsmetod. Surdegsbrödets historia startade som bekant långt innan vågar, tidtagare och termometrar hade sett solens ljus. Därför började jag höfta en smula och göra lite enklare varianter ibland.
Det här surdegsbrödet tar förvisso lång tid att baka men det är enklare än de flesta andra eftersom det bakas i långpanna. Det blir inte fullt så vackert som de limpformade men minst lika gott!Brödet kan brytas och ätas till gyrtor och soppor
Dag 1
· 1 dl surdeg
· 2 dl vatten
· 2 ½ dl vetemjöl special eller manitoba cream
· 1 dl grovt rågmjöl
Blanda ihop alla ingredienserna och låt dem stå i rumstemperatur ca 12 timmar. Degen ska vara lös och bubblor skall synas på ytan efter att den jäst.
Dag 2
· Degen från dag 1
· 5 dl vatten
· 12. 13 dl vetemjöl special eller manitoba cream
· 1 msk salt
Knåda alla ingredienser utom saltet i en mat beredare i 10 min. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 min. Degen ska vara ganska lös.
Låt degen jäsa i 1 timme. Rör om och låt degen jäsa 30 min. Rör om och låt degen jäsa ytterligare 30 min. sätt ugnen på 275 grader. Stjälp ut degen på en mjölad plåt och låt degen jäsa 30 min. Fyll en ugnsfast form med lite vatten och ställ den längst ner i ugnen. Stoppa in plåten med brödet i mitten av ugnen. Sänk värmen till 250 grader efter 10 min. Grädda brödet ytterligare 20 min eller tills det är ca 96 grader varmt.