söndag 8 januari 2012

Bohuslänsk Äggost


För mig hör bohuslänsk äggost julen till. Minst en gång under helgerna vill jag äta den vita, mastiga desserten och då med hjortronsylt och grädde. I år blev det på trettondagen.
Äggost är en gammal festlig anrättning som ofta serverades på bjudningar eller bidrogs med till knytkalaset. Den lagades främst i Bohusläns södra delar. Äggosten fungerade lite som en alltiallo-rätt och kunde ätas till såväl sill som med sylt och grädde eller på en skiva bröd.  
I vår familj har vi bara ätit den i dessertsammanhang. Traditionellt åts kakan med den för Bohuslän karaktäristiska björnbärssylten, men i vår familj har vi alltid ätit den med hjortron- och blåbärssylt. Den är lite knepig att göra eftersom det krävs en mycket stor kastrull men det är väl värt besväret.
               
Äggostformar finns ofta att hitta i second hand butikerBohuslänsk Äggost
· 4 liter standardmjölk
· 1 liter filmjölk
· 10 ägg
· 3 dl gräddfil
· Socker efter behag
Gör så här: Vispa ihop ägg filmjölk och gräddfil. Häll mjölken i en kastrull och låt den sjuda upp under omrörning(lägg i en termometer om du är tveksam, 98-99 grader). Rör ner äggblandningen och låt sjuda tills allt börjas skära sig. Plocka då upp massan med en hålslev och lägg den i en äggostform med hål. Strö över socker mellan varven. Ställ svalt över natten. Servera med sylt och grädde.
                           
Ekologiska ägg gör äggosten lite gul