torsdag 3 januari 2013

Kycklinggryta med äppelvin

I förrgårkväll slängde jag ner en grovt styckad kyckling, min pappas äppelvin och lite rotfrukter i en gjutjärnsgryta. Sen lät jag den koka ugnen på låg temperatur under natten. Morgonen därpå var grytan färdig och kycklingen var så mör att jag lätt kunde lyfta upp skrovet utan att köttet följde med. Mm.. precis som jag vill ha det!

Kycklinggryta med äppelvin 4 port

  • 1 hel färsk kyckling
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g färska champinjoner
  • 4 morötter, ev. olika färger
  • ¼ rotselleri
  • 4 potatisar
  • 3 dl äppelvin(eller äppelmust, juice. ev 2 dl vitt vin+ 1 dl äppeljuice)
  • 3 d kycklingbuljong 
  • 3 msk tomatpure
  • Ev Färska örter(rosmarin, timjan, oregano)


Gör så här: Skär låren av kycklingen och dela kroppen i två. Skala gul lök, vitlök, morot, rotselleri och potatis.  Hacka de skalade grönsakerna grovt. Lägg kyckling, gul- och vitlök, champinjoner, selleri, potatis, vin, buljong, tomatpure i en gryta. Sätt ugnen på 75-80 grader (175 grader om du har bråttom). Låt grytan koka upp på spisen. Ställ sedan in grytan i ugnen och låt den stå till kycklingköttet närmast benet uppnått 75 grader. Tag eventuellt upp skrovet ur grytan och plocka av kycklingköttet. Lägg då tillbaka det rena köttet i grytan. Strö över örter och servera. 

Blanda ner de rotfrukter som finns hemma, de flesta blir goda.
Jag plockar boet skrovet men sparar de nedre lårbenen.
Grytan kan göras dagar i förväg. Den blir bara godare om den får stå ett par dagar.