lördag 27 oktober 2012

Pastasallad med sardeller och citron

Jag tycker en god och riklig dressing är A och O när det kommer till pastasallad. Enligt mig ska en pastasallad vara krämig, smakrik och hålla ihop lite på tallriken.  Tätt som oftast får pastasalladen ta rollen som de nödvändiga kolhydraterna på buffén som vi plikttroget skedar på vår redan fulla tallrik. Jag brukar utgå från att allt på en buffé ska vara gott att äta enskilt. Hellre lite och gott än mycket och smaklöst.

 Smaka på salladen när den är klar och ös på med mer dressing om den känns platt! 

Orkar ni inte slå egen majonnäs kan ni byta ut ägg och olja till hellmans majonnäs.
300 g pasta av valfri sort
1 äggula
1 msk cirton juice
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja(eller annan smaklös olja)
2-4 dl finriven parmesanost
4 sardellfileer 
2-4 vitlöksklyftor
finrivet skal från en citron
500 g champinjoner
1 liter bladspenat
1 dl rostade solroskärnor

Gör så här: Koka pastan enligt förpackningen. Skölj pastan med kallt vatten til sen är helt kall. Vispa ihop äggula, citronjuice och senap i en skål. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. Finhacka sardeller och vitlök. Blanda ner sardellerna, vitlöken parmesanosten och citronskalet i majonnäsen. Skiva champinjonerna. Blanda ner dressing, champinjoner  spenat och solroskärnor i pastan. Smaksätt med salt grovmalen svartpeppar.