lördag 21 juli 2012

Glaserade majrovor med sellerismör



Ända sedan jag som barn såg bror duktig skörda rovor i min bok om de tre små grisarna har jag haft förkärlek till majrovor. De är så otroligt fina med sin rosa/lila topp och gröna lilla stjälk.  Jag blandade nog ihop bokens rosavita rovor med sockerbetor, som jag i sin tur trodde smakade sockerdricka.
Nu vet jag att majrovor inte smakar sockerdricka med likväl är väldigt goda. Idag kokade jag dem i vatten med socker och smör tills allt vatten kokat bort och bara en karamellsås återstår. Till det rörde jag ihop ett sellerismör och serverade med grillad kyckling.

Fina fina rovor

Glaserade majrovor med sellerismör 4 port
  • 12 majrovor
  • ½ dl socker
  • 25 g smör
  • Salt

Gör så här: Tvätta majrovorna. Lägg dem i botten på en kastrull. Full upp med vatten så att betorna blir täckta. Lägg i smöret och sockret. Koka på hög värme till vattnet nästan kokat bort och fått en trögflytande konsistens. Lyft upp rovorna. Salta och ät.

  • 100 g smör
  • 2 stjälkar selleri
  • Salt och peppar

Gör så här: Finhacka sellerin. Blanda med smör och smaka av med salt.

Mjuka, varma rovor

Sellerismöret är lika gott till rödbetor och andra rotfrukter