Ända sedan jag som barn såg bror duktig skörda rovor i min
bok om de tre små grisarna har jag
haft förkärlek till majrovor. De är så otroligt fina med sin rosa/lila topp och
gröna lilla stjälk. Jag blandade nog ihop bokens rosavita rovor med sockerbetor, som jag i sin tur trodde smakade sockerdricka.
Nu vet jag att majrovor inte smakar sockerdricka med likväl är väldigt goda. Idag kokade jag dem i vatten med socker och smör tills allt
vatten kokat bort och bara en karamellsås återstår. Till det rörde jag ihop ett
sellerismör och serverade med grillad kyckling.
Fina fina rovor |
Glaserade majrovor med sellerismör 4 port
- 12 majrovor
- ½ dl socker
- 25 g smör
- Salt
Gör så här: Tvätta majrovorna. Lägg dem i botten på en
kastrull. Full upp med vatten så att betorna blir täckta. Lägg i smöret och sockret.
Koka på hög värme till vattnet nästan kokat bort och fått en trögflytande
konsistens. Lyft upp rovorna. Salta och ät.
- 100 g smör
- 2 stjälkar selleri
- Salt och peppar
Gör så här: Finhacka sellerin. Blanda med smör och smaka av
med salt.
Mjuka, varma rovor |
Sellerismöret är lika gott till rödbetor och andra rotfrukter |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar