fredag 14 oktober 2011

Getostbakelser med rosmarinkokta äpplen



Getost har varit vansinnigt populärt de senaste åren. Många kallar den för Chevré som betyder get på franska. Getostens karaktäristiska smak kommer av ämnet karpinsyra som är en av getens fettsyror.


Förra helgen lagade jag små getostsnittar som jag serverade mina gäster före varmrätten. Jag gillar när förrätten intas på stående fot, men det går naturligtvis att skära ut lite större bitar och servera som en sittande förrätt. De passar även fenomenalt på en buffé.


Jag garnerade de små munsbitarna med smörgåskrasse


Getost bakelser med rosmarinkokta äpplen

  • ½ limpa kavring
  • 75 g smält smör
  • 500 g getost
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 gelatinblad
  • ½  tsk salt
  • 3 små äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 msk vatten
  • 2 msk rosmarin
Gör så här: Mixa kavringen tillsammans med smöret till en smulig, lite våt massa. Plasta en fyrkantig form, ca 25 cm. tryck ut kavringen i botten av formen, ställ svalt. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.  Mixa getosten och 4 ½ dl crème fraiche till en slät smet. Hetta upp den resterande crème fraichen. Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i den varma crème fraichen, blanda ner i ostblandningen. Häll smeten över kavringbottnen, ställ kallt i några timmar. Kärna ut och hacka äpplet i små bitar. Koka upp tillsammans med socker vatten och rosmarin.  Låt koka någon minut. Låt svalna. Skär ut osttårtan i önskade bitar och skeda över några äpplebitar.