måndag 19 november 2012

Bryssekålfyllda köttbullar


För några dagar sedan när jag åt brysselkål fördes mina tankar till kåldolmar. Jag tänkte att det förmodligen skulle vara väldigt gott att byta ut dolmarnas vitkål till brysselkål med sin lite ilskan smak. Jag bestämde mig genast för att prova!  Problemet var brysselkålens storlek, de små bladen skulle göra det hela lite... knepigt. Det skulle minst sagt bli pilligt att rulla dolmarna på traditionellt vis.  Jag fick helt enkelt vända dem ut-,och in. Kålen kläddes i färs- och risblandingen istället för tvärtom. 
De gick snabbt att göra (om man jämför med de vanliga kåldolmsrullandet..) och gott blev det! Den här gången åt jag bullarna tillsammans med sallad från de yttersta bladen av kålen och syrad rödlök. Skulle jag varit hungrigare hade jag kokat potatis till. Fördelen med att plocka bort en del av kålens blad innan de kokas är att de blir lite mindre och bullarna får således en lite mer lätthanterlig storlek.   

En "kinder"köttbulle..
Brysselkålfyllda köttbullar

  • 1 gul lök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 500 g fläskfärs
  • 2 dl kokt rundkorningt ris
  • 1 ägg
  • 1 tsk grov senap
  • 1 tsk sirap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 nät brysselkål
  • syra lök, gelé och ev potatis till servering

Gör så här: Finhacka löken och stek den mjuk i olja, låt svalna. 
Skala av de yttersta(smutsiga) bladen från kålen och kassera de. Plocka ytterligare några blad från kålen(spara ev till sallad). 
Blanda färs, ris. lök, ägg senap, sirap, timjan, salt och peppar.
 Koka kålen mjuk och skölj den sedan i kallt vatten. 
Sätt ugnen på 250 grader. 
Torka kålen väl och klä in den i färs.
 Lägg bullarna på en plåt. Baka i ugnen 10-15 min.
 Servera med potatis sallad och gelé.