söndag 4 december 2011

Inlagd sill


Igår blev det en liten sillplanka till lunch och vi fick tjuvsmaka några av julens sillar.
När jag lägger in "vanlig" sill skär jag ner ganska mycket lök i lagen. Jag tycker nämlgen att den blir nästan lika god som själva sillen efter att den legat till sig. Inläggningen håller sig ätbar i minst tre veckor. Därefter får ni lita på era sinnen.


Pilla inte bort löken! Den är såå god.
Inlagd sill

  • 1 burk inläggningssill
  • 1 ½ dl vatten
  • 1dl socker
  • ½ dl ättika
  • 10 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor.
  • 1 morot
  • 2 röda lökar
  • 1 dm purjolök
Gör så här: krossa pepparsorterna i en mortel. Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor. Låt det koka tills sockret löst sig och låt den sedan svalna. Strimla löken och skär moroten i slantar. Skölj sillen väl, skär den i 2 cm tjocka bitar. Lägg ner löken, moroten och sillen i lagen. Låt stå minst 3 dagar, helst längre innan den serveras med nykokt potatis.