torsdag 17 maj 2012

Kornkaka med fläsk och lingon


När jag var på besök hos min moster förra helgen fick jag med mig gammelmormors handskrivna receptsamlingar hem.  Jag älskar att bläddra i dem, att läsa det fina språket och inte minst se hennes små efterhands noteringar mellan raderna. När jag läser i de väl nyttjade böckerna blir vekligen påmind om hur matlagningskosten förändrats genom åren. Idag har vi nästintill obegränsad tillgång till allsjöns råvaror, recept, utrustning vilket gör att de allra flesta kan laga fantastiskt god mat oavsett köksfärdighet. Gammelmormor hade helt andra förutsättningar. Inga stora kokböcker fyllda av färgstarka bilder, få råvaror och en vedeldad spis. Då krävdes de erfarenhet och fingertoppskänsla på ett helt annat vis. Jag undrade till en början över ordet ”god” som står inom parantes bakom vissa rubriker, varför skulle man skriva upp ett recept som inte var gott? Snart insåg jag hur priviligierade vi är som faktiskt kan äta god mat varje dag och få tag i vilka råvaror vi vill nästan vilken tid på dygnet och året vi önskar. 

Hur som helst så blir jag otroligt lockad att laga massor av rätter ur de nötta böckerna. Igår blev det en kornkaka. Några måttangivelser eller temperaturer finns inte så jag har ingen aaaning om ifall den blev som mormor Edlas. Men både jag och mina middagsgäster var i alla fall överrens om att det var en mycket god maträtt. -Det blev som en blandning av isterband och kroppkakor! sa Nils och jag håller med. 
När jag tog ut kakan ut ugnen penslade jag den med brynt smör och serverade med rårörda lingon och stek rökt sidfläsk. 
Korngryn är klippta korn som de flesta känner igen från isterbandet och pölsan.


Kornkaka
  • 2 dl korngryn
  • 5 dl buljong
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk kryddpeppar
  • salt
  • Smör att steka i+ att bryna
  • 400 g rökt sidfläsk

Gör så här: Koka upp buljong och korngryn i en kastrull låt koka på svag värme ca 20 minuter. Koka upp mjölken i en annan kastrull. Tillsätt mjölken i kornblandningen och rör om. Dra kastrullen åt sidan och låt svälla med locket på ca 10 min. Hacka och stek löken. Blanda ner löken, sirapen och mortlad kryddpeppar i kornkastrullen. Smaka av med salt. Smörja och bröa en form. Häll gröten i formen och baka i ugnen 250 grader ca 20 min. Bryn smöret och stek fläsket i grova tärningar. Ta ut kakan ur ugnen pensla den med brynt smör. Servera med fläsk, lingon och rårivna morötter.  

Sätt på ugnens grillfunktion om kakan inte får någon färg

Gammelmormors välskrivna receptsamling

glöm aldrig lingonen!