fredag 23 september 2011

Ost- och skinksallad med senapsdressing




Idag fixade jag till en sallad med extra stark prästost och sotarrökt skinka till lunch. Prästosten finns i många olika lagringsnivåer och jag tycker att varje nivå har sitt tillfälle. Min far har alltid sagt att den extra lagrade är alldeles för stark för att ha på morgonmackan och där är jag villig att hålla med, en mild kan vara att föredra. Medan den extralagrad präst passar fenomenalt bra till matlagning eller i sallader.

Prästostens namn härstammar från det svenska 1500-talets traditioner. Det var på tiden då lagen om kyrkligt tiondet efterföljdes, dvs. den lag som sa att 1/10 av böndernas inkomst skulle skänkas till socknens prästgård.  Husmödrarna ystade ost av äldre, syrad mjölk och gav den fina råvaran till prästen i sk tionde.  Prästgårdarna kom sedan att själva ysta ost av tiondemjölk som bönderna skänkte dem.
  • Jag tycker att dressingen ska vara ganska tunn till den här salladen och tillsätter lite mer mjölk om den blir för fast.
  •  Ost- och skinksallad med senapsdressing 2 port
  • 100 gram extralagrad prästost
  • 100 gram sotarrökt skinka i tunna skivor
  • 10 körsbärstomater
  • 6 skogschampinjoner
  • 1 plommon                           
  •  Salladsblad
  • färsk rosmarin

  •  Dressing
  • 1 msk senap
  • 1 msk honung
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk gräddfil 
  • I msk mjölk
  • Gör så här: Fördela salladens ingredienser på en tallrik. Blanda dressingens ingredienser och droppa den över salladen. Servera med en bit gott bröd.