måndag 8 oktober 2012

Äppelmos

När hösten kommer kokar min pappa äppelmos, det har han gjort varje höst sedan jag var liten. Jag älskade (och älskar) doften som spred sig i huset när den gigantiska kastrullen fylld med mos puttrade på spisen. När moset var klart hällde han upp det i små rektangulära folieformar med papperslock. Sedan blev vi serverade en klick hemkokt äpplemos i filen varje morgon resten av året. Jag minns att jag alltid åt upp filen och müslin runt mosklicken först för att till sist njuta av ett par skedar rent mos, mmm…
 Pappas mos är ganska löst och innerhåller ganska lite tillsatt socker.  Till följd av den låga sockerhalten måste moset förvaras i frysen då det bara håller en vecka i kylen.  
När jag hälsade på pappa förra veckan fick jag ett par lådor med mos hem.  Imorse klickade jag på rejält med mos på en klick gröt och strödde över rostade hasselnötter.
Testa, och glöm för guds skull inte att rosta hasselnötterna!

Rostad hasselnötter och äppelmos är en av mina favoritkombinationer!
Äppelmos
  • 1 kg äpplen
  • 2 dl vatten
  • 0,25 dl socker
  • 1 krm askorbinsyra
Gör så här: Skala och kärna ut äpplen, dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet. Låt koka ca 15 min. Tillsätt socker och askorbinsyra och låt koka ihop till ett mos. Häll upp i formar eller påsar och förvara dem i frysen. Moset håller ca 1 vecka i kyl.