tisdag 16 augusti 2011

Falafel


Falafel är en vegetarisk maträtt som härstammar från länderna i mellanöstern. Den första versionen av falafel bestod av mosade, friterade bondbönor och lagades av de gamla Egyptierna. Senare kom rätten att överföras till mellanöstern där bönorna byttes ut till kikärtor. Falafel är numer namnet friterade kikärtsbollar men även en komplett måltid där bollarna serveras i pitabröd med såser av olika slag.
Namnet falafel kommer från det arabiska ordet för någonting fluffigt och syftar till kikärtsbollarnas konsistens. Igår stekte jag falafel till middag. Vi åt dem tillsammans med pitabröd, peperoni, citronmarinerade oliver och en vitlökssås.
Om det blir några bollar kvar efter måltiden går de utmärkt att stoppa in i frysen.
En liten tugga av mellanöstern


 Falafel 4 port

  • 400 g kikärtor
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 tsk spiskummin
  • ½ dl finhackad persilja
  • 1 tsk chilipasta
  • 2 msk kikärtsmjöl eller maizena
  • 1 dl sesamfrön
  • Olja till stekning
Görs så här: Hacka löken, persiljan och pressa vitlöken. Mixa alla ingredienser utom oljan till en jämn smet. Forma 8 stora eller 16 små bollar. Stek i rikligt med olja på medelhög värme.

Citronmarinerade oliver

  • 1 dl gröna goda oliver
  • ½ dl olivolja
  • ½ citron
  • ½ dl hackad persilja eller citronmeliss
  • 1 nypa socker
  • 1 nypa salt
Gör så här: tvätta citronen och finhacka den. Blanda alla ingredienser och låt sta minst 10 min.


Vitlökssås

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk mald koriander
  • Salt och peppar