onsdag 21 september 2011

Päronmarmelad med ingefära och vanilj


Marmeladen kom, såsom många andra uppfinningar, till av ett misstag. Det var Mrs Kieller från den lilla skotska staden Dundee som lagade den första moderna marmeladen i slutet av 1700-talet. Hennes make hade kommit över ett lass omogna, sura apelsiner som hon var tvungen att ta vara på. Mrs Kieller skivade upp dem och la in dem i en sockerlag. När burkarna stod i matkällaren utvanns apelsinernas naturliga pektin och i burkarna bildades en geléliknande massa.  Marmeladen blev mycket uppskattad och familjen startade en marmeladfabrik som än idag är känd som Kiellers marmelade.
I Storbritannien får marmelad endast kokas på citrusfrukter, allt annat kallas för sylt.  I Sverige och andra delar av Europa är det främst konsistensen som avgör vad som ska kallas marmelad och vad som ska benämnas som sylt.
 Idag kokade jag en liten burk päronmarmelad med ingefära och vanilj. Den blev fantastiskt god tillsammans med en bit krämig Brieost på ett sprött finn crisp.
Den lilla burken passar utmärkt att ta med som gåva när man är bortbjuden.
Päron marmelad med ingefära och vanilj 1 LITEN burk

  • 2 päron
  • 1 dl syltsocker
  • 1 cm färsk ingefära
  • ½ tsk vaniljsocker
Gör så här: Skala, kärna ur och finhacka päronen. Skala och finhacka ingefäran. Häll alla ingredienserna i en kastrull och koka på hög värme ca 10 min. sänk värmen och koka ca 5 min till. Häll den varma marmeladen i en lite burk.