fredag 2 mars 2012

Revbensspjäll med rökig Coca-Colasås



Igår blev det grillade revbensspjäll här hemma, revben med en rökig Coca- Colasås. Jag föredrar i vissa fall tjocka revbensspjäll framför kamben eftersom det blir som en kombinatinon av det godaste jag vet – pulled pork och spareribs. I alla fall om de tillagas på "rätt" sätt. Innan jag grillar dem i ugnen eller på grillen låter jag de bakas med vatten i ugnen under lååång tid. Jag låter de ligga så länge jag har tid med men minst fem timmar. Oftast stoppar jag in dem i ugnen på låg temperatur innan jag går till sängs eller beger mig till jobbet. 
 Då blir det så vansinnigt gott, köttet fullkomligt smälter i munnen!


Ska jag någonsin tröttna på BBQ -sås?


Revbenspjäll men rökig coca- colasås 4 port
  • 2 kg tjocka revbensspjäll
  • ½ dl salt
  • 1 lök

Gör så här: Sätt ugnen på 100 grader för 10-12 timmar, 125 för fem. Lägg köttet i en ugnsfast form eller en plåt med hög kant med benen uppåt. Häll i ca två cm vatten i formen, klyfta löken och lägg den i vattnet tillsammans med saltet. Baka ca en timme. Täck formen med aluminiumfolie baka 5 tilll 12 timmar. Ta ut och låt köttet svalna. Pensla med såsen och lägg på grillen tills det fått en fin färg. Pensla på mer sås och hugg in.
  • 2 liter Coca- Cola
  • 2 dl ketchup
  • 1 dl hp-sås
  • 1 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk liquid smoke
  • Chili efter smak


Gör så här: Koka Coca- Colan kraftigt till bara 2 dl återstår. Blanda i resten av ingredienserna och låt koka ihop några minuter.