måndag 20 februari 2012

Korv Stroganoff



Idag lagade jag en panna med korv Stroganoff. Jag har alltid gillat korv Stroganoff, inte minst den man fick i skolan. Kanske var det för att mattanterna serverade den med med ris, ris som vi nästan aldrig fick hemma hos oss.
Korv stroganoff är en variant av Biff stroganoff som i sin tur fått sitt namn efter en rysk greve. Sägnen berättar att greven hade svårt att tugga på ålderns höst och därför bad sin kock att strimla köttet åt honom.  Kocken lagade då en gryträtt med strimlat nötkött, lök, dijonsenap och smetana som han gav namnet Biff Stroganoff.
Det finns inte särskilt många likheter mellan den rätten och det jag kallar korv stroganoff. För mig är det mest korvstavarna som är signifikativa för korv stroganoff sen får man krydda som man vill. Min bror pudrade alltid över curry på sin portion och jag hällde på filmjölk. Idag åt jag den med en klick gräddfil och cocktailkapris och ris.

                       

Korv stroganoff 4 port 

  • 400 g falukorv
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 2-3 dl mjölk
  • 1-2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk soja
  • Salt och nymald svartpeppar
Gör så här: Skär korven i strimlor. Skala och strimla löken och moroten. Bryn korven och löken i smör. Tillsätt tomatpuré och morot och låt den fräsa med någon minut. Ha i en skvätt vatten och låt det koka in. Slå på grädden och mjölken, tillsätt senap, soja, pressa i vitlöken och låt koka någon minut.
Servera med cocktailkapris, saltgurka, smetana/gräddfil/crème fraiche och ris.