måndag 10 september 2012

Blåbärssnoddar

För några dagar sedan frågade en vän mig om jag någonsin misslyckas med något jag lagar. Svaret blev utan dröjsmål ett rungande JA, Självklar!( Nästan alltid när slarvkråkan ska baka...) Skillnaden är bara att jag inte kastar bort mina misslyckade kreationer utan fortsätter att jobba med dem till jag blir nöjd. Det kan resultera något heelt annat än vad jag först tänkt mig. Men det är ju genom misstag man lär sig och dessutom får man nya rätter och idéer på köpet! 
 De här blåbärskakorna är ett bra exempel. Jag såg framför mig ett gäng blåbärkakor i formen av spiraler. Meen när jag tog ut plåten ur ugnen hade skruvarna sjunkit ihop till platta kakor.
Men det nämnde jag såklart inte för mina gäster. Det man inte vet har man inte ont av och smaken var det definitivt inget fel på!  
Smaken var det i alla fall inget fel på  • 100 g socker( 1 ¼ dl)
  • 200 g smör
  • 300 mjöl (5 dl)
  • 1/2 - 1 dl Blåbärsmarmelad (eller fast sylt)

Gör så här: Vispa socker och smör poröst. Sikta ner mjölet och blanda ihop till en deg. Låt degen ligga svalt i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en kvadrat (Ca 25 cm på kortsidan). Ber ut ett lager marmelad på halva långsidan. Vik den obredda sidan över den med marmelad. Nyp ihop. Skär längden i ca 1 1/2 cm tjocka remsor. Vrid den två varv och lägg dem på en plåt. Baka i mitten av ugnen 10- 12 min. 

Passa på och plocka bären innan de försvinner!